Elif Koçak Duhan yazdı…
Wellcome Collection, koleksiyonu ve sergisi için bir özeleştiri yaptığı paylaşımı ile takipçilerine “Müzelerin Amacı Ne?” sorusunu yönelterek müzenin yeni koleksiyon politikası ve sergileme politikalarını birlikte şekillendirmeye davet etti.
Wellcome Collection; hepimizin sağlık hakkında nasıl düşündüğünü ve hissettiğini sorgulamayı amaçlayan İngiltere, Londra’da faaliyet gösteren ücretsiz bir müze ve kütüphane. Sergiler, koleksiyonlar, canlı programlama, dijital, yayın ve yayıncılık yoluyla, insanların bilim, tıp, yaşam ve sanat arasındaki bağlantılar hakkında derinlemesine düşünmeleri için fırsatlar yaratmayı hedefliyorlar.
Müze koleksiyonları ve anlatısının önemine dikkat çeken bu kritik soruları müze uzmanları olarak biz de kendimize sormalı ve tarih ve kültür anlatısındaki ağırlığının bilincinde olmalıyız. Peki sizce bir müzenin amacı nedir? Müzeye dahil ettiğimiz ve etmediğimiz “obje” ve “anlatılara” nasıl karar veriyoruz? Buradaki sorumluluğumuzun bilincinde miyiz? Koleksiyon oluşturma ve onlardan anlatılar yaratma sürecini nasıl daha katılımcı hale getirebiliriz?
@ExploreWellcome Tweet Serisi:
Müzelerin amacı ne? Bu soruyu kendimize de soruyoruz aslında.
Kurucumuz Henry Wellcome 19. yüzyılda koleksiyonculuğa başladığında amacı, çağlar boyunca şifa sanatı ve biliminin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak çok sayıda nesneyi bir araya toplamaktı.
Bu, birkaç nedenden dolayı problemliydi.
- Bu nesneler kime aitti?
- Hangi yöntemlerle toplandılar
- Onların hikayelerini anlatma hakkını bize ne verdi?
Sonuç; engelli insanların, siyahların, yerli halkların ve beyaz olmayan insanların egzotikleştirildiği, marjinalleştirildiği ve sömürüldüğü, hatta tamamen gözden kaçırıldığı bir küresel sağlık ve tıp öyküsü anlatan bir koleksiyon oldu.
Geçmişimizi değiştiremeyiz.
Ancak susturulan, silinen ve görmezden gelinenlerin anlatılarına ve yaşanmış deneyimlerine ses verdiğimiz bir gelecek için çalışabiliriz. Şimdiye kadar bunu “Medicine Man’” sergisindeki bazı parçalarda sanatçı müdahaleleri kullanarak yapmaya çalıştık.
Ancak sergi; hâlâ ırkçı, cinsiyetçi ve engelli teorilerine ve diline dayanan bir tıp tarihi versiyonunu sürdürüyor.
İlk Yorumu Siz Yapın